Assalamualaikum...
Entry ke-3 for today... terlebey rajin... idak la... Actually due to ada topic mau cerita , ada kesempatan & line tenet di kmpg ok. Hahaha so jadinyer 3 entry for today.. Tgh hari td aku bikin kek perisa oren resepi hasil dr google & ubahsuai . Blog sape x ingat lah , but aku adjust2 sndri.
Bahan-Bahan
5 Biji Telur Ayam
15 gram Ovallate / Sponge Cake Stabilizer (agak2 sukatannye)
3 Biji Limau
3 Biji Limau
100 gm Mentega Dicairkan
1 cawan Minyak Jagung (canola oil/sunflower pun boleh)
Gula Aising (1 1/2 cawan) *
Orange Emulco -satu sudu besar*
Tepung Naik Sendiri (boleh juga guna tepung gandum / wholemeal diayak dgn soda bikarbonat & baking powder)*
Almond Flakes untuk hiasan*
Cara-Cara
Ayak Tepung untuk elak dari berketul-ketul
Basuh & Parut Kulit limau (jgn sampai nampak kulit putih nanti pahit)
Buang bahagian putih kulit limau & blend bersama sedikit air & gula
Putar gula dan ovallate hingga sebati .
Masukkan telur satu persatu dan putar hingga semua bersatu. Tukar pada kelajuan tinggi dan putar sehingga adunan pekat.
Perlahankan kelajuan dan masuk kan orange emulco
Masukkan parutan kulit oren dan juga oren yg telah diblend tadi.
Masukkan minyak jagung & mentega cair
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kaup balikk an sehingga sebati
Tuang dalam loyang pembakar, ratakan dan taburkan almond flakes dan bakar 60 minit suhu 160-170. Untuk check kek sudah masak cucuk kan bhgn tgh dgn lidi sate jika tidak melekat maka kek telah pun masak.
Selamat Mencuba...
Nota: Kek kali ni bghn tghnye merekah setelah di google2 punca nya adalah :
1. Loyang Pembakar terlalu kecil @ suhu oven terlalu panas. Selalu nye kek yg dibakar dgn loyang loaf atau loyang ring mudah retak pada permukaan kerana saiz nye yg kecil
Yup aku guna loyang ring .... non-stick.....
No comments:
Post a Comment