Sunday, November 6, 2011

Salam Aidiladha

Assalamualaikum....

Salam Aidiladha wat semua umat islam didunia & juga wat semua pembaca my blog yg x seberapa ni. Macam mana sambutan raya korang? Kita sambut biasa2 je masak juadah serba sikit . Alhamdulillah dpt daging korban pemberian jiran tetangga (2 family) selain tu rejeki hari ni dapat nasi dagang + kari ikan tongkol & jugak nasi tomato bersama ayam masak merah.
Antara juadah kami masak rendang daging, ketupat palas , ketupat daun pisang & jugak ketupat nasi & kuah kacang. Resepi untuk kuah kacang tu ambik dari rinchan (fotopages) tapinye terlebey blend halus kacang tanah tu... patutnya kasar+halus. Aku wat bersama2 my sis ur 1st trial. Selain tu ada lagi satu juadah , mak masak laksa penang .


As requested by mak sebiji kek for raya. So kita wat kek pisang guna yg instant punya hanya tambahkan telur , pisang lecek & minyak sayuran. Alhamdulillah menjadi lembut teskturnyer even kek tu merekah diatas permukaannya. Jenuh menadjust suhu yg sesuai supaya kek x hangus .

Rupanya x cantik tapi rasanye ok.. yg penting x terlebih manis since mak & ayah x suka yg manis2 ni.

Cadang nye mau buat fruit cocktail so masukkan semua bahan diatas dlm satu mangkuk besar. Dapat banyak , since susu tu x dimasak bersama kastard ada yg tny. Konon nye kita nak ikut resepi kwn opis x masak kan susu cair dgn kastard.


Rupa puding koktail kita , saje campurkan buah peach coz sedap. Fruit koktail ni terlebih banyak x padan dgn isi rumah & ditambah lagi dgn bnyk makanan lain . So aku masak balik susu tu dgn kastard then letak dalam bekas & masukkan buah campuran tadi. Still dpt bnyk 3 bekas, so satu bagi my neighbour since rumah dia ada ramai budak berbanding rumah kami. Hopefully depa suka la dgn puding tu.



No comments:

Post a Comment