Friday, September 16, 2011

Kek Orange Moist

Assalamualaikum...

Entry ke-3 for today... terlebey rajin... idak la... Actually due to ada topic mau cerita , ada kesempatan & line tenet di kmpg ok. Hahaha so jadinyer 3 entry for today.. Tgh hari td aku bikin kek perisa oren resepi hasil dr google & ubahsuai . Blog sape x ingat lah , but aku adjust2 sndri.







Bahan-Bahan


5 Biji Telur Ayam

15 gram Ovallate / Sponge Cake Stabilizer (agak2 sukatannye)
3 Biji Limau

100 gm Mentega Dicairkan

1 cawan Minyak Jagung (canola oil/sunflower pun boleh)

Gula Aising (1 1/2 cawan) *

Orange Emulco -satu sudu besar*

Tepung Naik Sendiri (boleh juga guna tepung gandum / wholemeal diayak dgn soda bikarbonat & baking powder)*

Almond Flakes untuk hiasan*


Cara-Cara


Ayak Tepung untuk elak dari berketul-ketul

Basuh & Parut Kulit limau (jgn sampai nampak kulit putih nanti pahit)

Buang bahagian putih kulit limau & blend bersama sedikit air & gula

Putar gula dan ovallate hingga sebati .

Masukkan telur satu persatu dan putar hingga semua bersatu. Tukar pada kelajuan tinggi dan putar sehingga adunan pekat.

Perlahankan kelajuan dan masuk kan orange emulco

Masukkan parutan kulit oren dan juga oren yg telah diblend tadi.

Masukkan minyak jagung & mentega cair

Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kaup balikk an sehingga sebati

Tuang dalam loyang pembakar, ratakan dan taburkan almond flakes dan bakar 60 minit suhu 160-170. Untuk check kek sudah masak cucuk kan bhgn tgh dgn lidi sate jika tidak melekat maka kek telah pun masak.


Selamat Mencuba...


Nota: Kek kali ni bghn tghnye merekah setelah di google2 punca nya adalah :


1. Loyang Pembakar terlalu kecil @ suhu oven terlalu panas. Selalu nye kek yg dibakar dgn loyang loaf atau loyang ring mudah retak pada permukaan kerana saiz nye yg kecil


Yup aku guna loyang ring .... non-stick.....

No comments:

Post a Comment